středa 4. března 2009




Poslední únorový týden byl obzvlášť bohatý na vyvolávání duchů totality, snad že byla jeho součástí připomínka 61. výročí vítězství všeho pracujícího lidu nad jhem kapitalismu. Začala to Falmerova mládež ze Svazu mladých komunistů Československa, která na svém webu uveřejnila projev Milouše Jakeše pronesený loni 15. listopadu na konferenci šesti okresních organizací KSČM. Poslední šéf totalitnístáto-strany se devatenáct let po svém legendárním kabaretním výstupuna Červeném Hrádku opět rozohnil pro věc socialismu a perlil jako zamlada. Proklel prohnilý kapitalistický zlořád, na nějž teď spravedlivý Bůh seslal hospodářskou krizi, a vyzval světový proletariát, aby ekonomických nesnází využil ke stmelení šiků v bojiza konečné vítězství komunismu. Kromě buržoazních vykořisťovatelů proklel ještě zrádce Gorbačova a Chruščova, kteří se zpronevěřiliMarxovu učení a pošlapali odkaz velikého Stalina. Neb stalinská éra prý byla to úplně nejlepší, co mohlo po druhé světové válce veškerenstvo potkat.

Ještě jsme to blábolení senilního arcibolševika ani nestihli strávit,a už se na nás ze stránek novin cenila další Jobova zvěst: Úřadující generální ředitel veřejnoprávní televize Jiří Janeček je zakuklenástará struktura, která na Kavčích horách čeká na čísi signál k odstartování protidemokratického puče, což dokazuje jehopředlistopadová kariéra v jihočeských novinách Palcát. Naší svobodě užjistotně zvoní hrana, jestliže České televizi šéfuje člověk, který vosmdesátých letech minulého století opěvoval normalizační neřád a jehoregionální protagonisty. Případným pochybovačům Lidové noviny pohotověnabídly ukázky z Janečkových dobových článků, k nimž už chybělo jen dodat plivátko.

Do třetice nám minulý týden sdělovací prostředky předhodily strašidlo veskrze současné, které nám nadělil až ničemný postkomunismus. Zbožího dopuštění středočeský hejtman David Rath se projevil jakoaktuální hrozba pro demokratické poměry, když v Hospodářských novináchvyhrožoval šéfům zdravotních pojišťoven sankcemi za dodržování zákonů,až sociální demokracie napřesrok vyhraje parlamentní volby, což má tennebezpečný spratek za hotovou věc. To je bezesporu největší jobovka zevšech zmíněných, neboť zatímco Jakeš je sám sebou mnohokrát potvrzený dementní blb, pravá ruka předsedy nejsilnější opoziční strany jenevypočitatelný gauner, který se zhlíží střídavě v rudé a hnědédiktatuře, jak se mu to právě hodí. Jiří Paroubek k tomu nejen mlčí,ale dokonce Rathovi přitakává, místo aby ho třeba i za sto tisíc zpohlavkoval. Přitom se socialisté mohli zbláznit, když MirekTopolánek před posledními všeobecnými volbami hloupě zavtipkoval onoci dlouhých nožů. Necelé tři roky poté jsou to jejich představitelé,kteří se hlásí k nelítostnému účtování s »třídním nepřítelem«. S dostpodstatným rozdílem ovšem: zatímco někdejší nejapný Topolánkův výrok byl míněn jako nadsázka, stoupenci gottwaldovského principu »kdo nejdes námi, jde proti nám« své výhrůžky myslí naprosto vážně, což už vjimi ovládaných krajích přesvědčivě dokázali - samosebou že nejpřesvědčivěji v tom »Rathově« středočeském.

Co se kamenování Jiřího Janečka týče ... já vám nevím. Samozřejmě není důvodem k jásotu, že v křesle šéfa nejvlivnějšího masmédia sedí ohebný kariérista, který se umí přizpůsobit každému režimu. Jenže na druhéstraně ... kolik takových dnes zastává vysoké funkce ve vrcholové politice, aniž by se nad tím někdo pohoršoval? Navíc Česká televize pod Janečkovým vedením vyprodukovala dlouhou řadu záslužných vzdělávacích pořadů, jimž nelze upřít obejktivitu a historickoupravdivost. Namátkou zmíním aspoň tituly Historie.cz, Evropa.cz nebo Neznámí hrdinové, nemluvě o dalších dokumentech zaměřených napůlstoleté období naší nesvobody. Jenom se ptám: není to dostatečné odčinění hříchů bývalého redaktora Palcátu?

Dobrá, řekněme, že není. V tom případě je na řadě otázka: Jsou navýběr lepší a vysílací radou průchodní televizní profesionálové nežpan Janeček? Že by soudružka Bobošíková, která se už také přihlásila do konkurzu? Klausova komunistická protikandidátka na prezidentský trůn? Bývalá aktivní svazácká funkcionářka, která se v době památné televizní krize proslavila jako neohrožená bojovnice za politické znásilnění nezávislého masmédia? Úplně všeho schopná ideologická prostitutka, jíž nečiní potíž za bruselské peníze štvát proti Evropské unii a posluhovat Klausovi jako vůdčí osobnost již třetí politické strany, jejímž úkolem je rozbít českou pravici a proměnit ji v bezvýznamné hloučky tlachalů? Umí si někdo představit, k jakým koncům by mohlo vést, kdyby Jiřího Janečka vystřídala tahle ambiciózní rachomejtle, která si založila vlastní antiervropskou bojůvku Suverenita, když zjistila, že šéfovská křesla Machových Svobodných a Železného tlupy Libertas.cz jsou již obsazena? Leč zpátky k tomu vyvolávání totalitních duchů. Je směšné bát sehlupáka Jakeše a jeho stejně ubohých souvěrců. Stejně tak jsou pošetilé obavy z polepšeného normalizačního pisálka, který se navíc kesvým prohřeškům poctivě hlásí, hanbí se za ně a upřímně se snaží odnich viditelnými skutky očistit. Což nelze říct o Paroubkovi, Rathovi,Bobošíkové a dalších, kteří dělají všechno pro to, aby nadějná posametová éra neměla delšího trvání než Masarykova první republika.Těchhle parchantů je třeba se strachovat. Tím spíš, že někteří z nich nacházejí vzácné pochopení na Pražském hradě.

Petr Zavoral


Hlavni stranka